Lesena skulptura je v obliki dveh lesenih tabel, ki ponazarjata odprto knjigo. Na pobudo slikarja Jožeta Cente jo je izdelal ljubiteljski kipar in rezbar Drago Košir iz Jelovca pri Sodražici.

Trubarjeva domačija | Pred Bugom smo usi glihTrubarjeva domačija | Pred Bugom smo usi glihFoto: Boštjan PodlogarBrestov les je darovalo ribniško podjetje Inles po zaslugi takratnega direktorja Franca Ilca. Po prvotni zamisli naj bi bil spomenik iz enega kosa zelo debelega debla, ki bi mu izsekani del dal podobo odprte knjige. Ker pa so morali podarjeno deblo precej obeliti, se je načrt nekoliko spremenil. Nastala je skulptura v obliki dveh lesenih tabel, ki prav tako ponazarjata odprto knjigo, s Trubarjevo podobo na desni in napisom »Pred Bugam smo usi glih« na levi strani. Dvokapnica, ki leseno skulpturo ščiti pred vremenskimi vplivi, je bila dodana naknadno, prvotna zamisel je namreč vključevala ravno pločevinasto kritino. Trubarjeva domačija | Pred Bugom smo usi glih

Drago Košir je bil kipar, rezbar, slikar, režiser, pisatelj. Rodil se je 12. februarja 1921 v Jelovcu. Rezbarstvu se je povsem posvetil v 60-tih letih. Začel se je udeleževati samorastniških taborov in likovnih kolonij. Koširjeva umetniška ustvarjalnost je bila vsestranska in raznovrstna. Začel je s prikazom življenja in dela v domačem okolju, sledijo upodobitve naših literarnih in zgodovinskih ustvarjalcev, kipi nabožne vsebine ter upodobitve največjih svetovnih tragedij. Posebno težo imajo tematsko zaokroženi cikli. Višek njegovega ustvarjanja predstavljata cikla Valvasor – ob 300. obletnici Slave vojvodine Kranjske (38 reliefov) in Vae victis (Gorje premaganim), 24 reliefov najbolj krutih grozodejstev v zgodovini človeštva.

Ustvaril je svojevrsten slog v rezbarstvu in kiparstvu. Vsak njegov izdelek je unikatna umetnina. Ustvaril je okoli 3000 del, ki kažejo njegovo izjemno ljubezen do lesa. Njegove izdelke najdemo po vsej Sloveniji.