Stane Jarm je »[…] s težko motorno žago, ki je kot peresce plesala v njegovih rokah, oblikoval pišočo roko, ki je potem leta mogočno stala pred domačijo.« (Andrej Perhaj, v: 20 let Trubarjeve domačije, 2006)

Zaradi neugodnih vremenskih razmer je začela skulptura »hirati«, spodnji del je trohnel in v njej so gnezdili ptiči. Zato je bila roka prestavljena ob galerijo pod napušč, kjer stoji še danes.

Akademski kipar Stane Jarm je bil rojen v družini z rezbarsko – podobarsko tradicijo. Obiskoval je srednjo šolo za umetno obrt v Ljubljani, nato pa je šolanje nadaljeval na ALU, kjer je med letoma 1950 in 1954 študiral kiparstvo pri prof. Zdenku in Borisu Kalinu. Po diplomi se je vpisal na kiparsko specialko in jo leta 1956 uspešno zaključil pri prof. Zdenku in Borisu Kalinu. Po končanem šolanju se je preselil v Kočevje, kjer je bil do upokojitve leta 1995 zaposlen kot likovni pedagog. Poučeval je likovno vzgojo na osnovni šoli in hkrati več let umetnostno zgodovino na kočevski gimnaziji. Skupaj z Ivanom Brudarjem in Milošem Humekom je bil soustanovitelj Likovnega salona Kočevje.

Kot ustvarjalec je bil aktiven na področju kiparstva, grafike in risbe. Sodeloval je na številnih likovnih srečanjih – kolonijah, skupinskih razstavah doma in v tujini ter kiparskih simpozijih. Je avtor šestnajstih javnih spomenikov v Sloveniji.

Širši javnosti je znan po ekspresionističnih upodobitvah Križanega in križevih potov. Njegova dela hranijo v zasebnih in javnih zbirkah. Nekaj del je zbranih v galeriji, ki jo je Jarm uredil v svoji rojstni hiši v Osilnici.

Leta 1964 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1988 pa Šeškovo nagrado za življenjsko delo. Leta 2000 je postal častni občan Občine Kočevja, leta 2007 pa še častni občan Občine Ribnice. Leta 2001 je dobil Odličje sv. Cirila in Metoda, ki ga podeljuje Slovenska škofovska konferenca. Leta 2012 je bil kot prvi nagrajen s Priznanjem Občine Kočevje Deklica s piščalko Občine Kočevja.

Trubarjeva domačija | Stane Jarm, Roka