Če na hitro pobrskamo v zgodovino nazaj, je morda prvo večje slavje povezano s Franom Levstikom. Fran Levstik je umrl leta 1887. Bil je eden redkih slovenskih pisateljev nasploh, ki je svoje veliko priznanje je doživel takoj po smrti. Njegova pogrebna slovesnost v Ljubljani je bila podobna veliki narodni manifestaciji, za njegovim pogrebom so šli vsi njegovi največji prijatelji, pa tudi sovražniki. V Velikih Laščah so mu dve leti po smrti Laščani pred velikolaško cerkvijo postavili spomenik.


Trubarjeva domačija | DopisnicaVelike Lašče, dopisnica, zal. F. Doganotz, Velike Lašče, posl. 5. 9. 1898.

Slovesnosti s kresovi, ognjemeti, z godbo in s koncerti ob odkritju spomenika so trajale kar dva dni, 11. in 12. avgusta 1889. Udeležili so se jih nad 40 različnih društev, oblastnih organov in raznih korporacij. Svoja zastopstva so poslala vsa slovenska mesta in večji kraji, tudi koroški Slovenci, Čehi, Dunaj itd. Manjkalo ni državnih in deželnih poslancev, doktorjev, profesorjev, skratka vseh tistih, ki so takrat na Slovenskem kaj pomenili. Slavnostni govornik je bil pisatelj Janko Kersnik, na banketu pod Grebenčevim kozolcem pa med drugimi tudi pisatelj Ivan Tavčar.

Trubarjeva domačija | RazglednicaVelike Lašče, Franc Jontez, razglednica posl. 30. 1. 1918, zal. Ivan Kunc, fot., Ljubljana, last. Dedičev Janeza Samse, Dolnje Retje (kopija)

Levstikov spomenik je izdelal domači kamnosek in podobar Franc Jontez. Kamen zanj je izkopal kar na domači njivi. Njegova želja in želja Dolnjih Retij je bila, da bi spomenik postavili v pisateljevem rojstnem kraju, vendar se ni uresničila.

Popoldne je sledilo še odkritje spominske plošče na Levstikovi rojstni hiši v Dolnjih Retjah z napisom: »V tej hiši je bil porojen 28. 9. 1831 Fran Levstik učenjak in pesnik«. Goste je nagovoril Franjo Gruden, Levstikov sosed in sorodnik.
Načrtovana ljudska veselica v Velikih Laščah je zaradi dežja odpadla.

Trubarjeva domačija | Ćlanek v Dom in svetFrančišek Lampe, Levstikova slavnost v Velikih Laščah, v: Dom in svet, 2 (1889) 8, str. 180.

 

Trubarjeva domačija | Članek v Ljubljanskem zvonuAnonimno. Levstikova slavnost v Velikih Laščah. V: Ljubljanski zvon, 1889, str. 504. Dlib