V letu 1981 je bil ob proslavi 150-letnice rojstva Frana Levstika obnovljen kulturni dom, ki se je preimenoval v Levstikov dom. Slavnostno je bil odprt 19. septembra, ob tej priložnosti pa je bila premierno izvedena tudi Javorškova igri Ljudski glas.

domačija 1Slika_1: obnovljen Levstikov dom leta 1981

       Obnovljen Levstikov dom leta 1981

Dramsko igro Ljudski glas je režiral Franci Končan, za sceno je poskrbela Meta Hočevar, odigrali pa so jo velikolaški amaterski igralci.

levstik

Marija Perhaj, Marija (Darinka) Kolar, Ana Rigler. Last: Andrej Perhaj, Velike Lašče

fran levstik

Program prireditev ob 150-letnici rojstva Frana Levstika, 27. september 1981. Odbor za proslavo 150-letnice rojstva Frana Levstika, Krajevna skupnost Velike Lašče, last B. Pečnik

Pika na i bogatemu programu Levstikovih slavnostih je bil Levstikov tabor, v soboto 27. septembra s pričetkom pred Levstikovim spomenikom v Velikih Laščah, nato s povorko do Dolnjih Retjah in veliko slavnostjo v Levstikovi rojstni vasi. Vse kaj drugega kot to bi bilo za glavnega pobudnika taborskega gibanja na Slovenskem v drugi polovici 19. stoletja odločno premalo. Zbrane goste je pozdravil takrat najstarejši Retenčan, 80-letni Ivan Prijatelj. Slavnostni govornik je bil Josip Vidmar, goste pa je nagovoril tudi dr. Anton Vratuša. V kulturnem programu so Levstikove pesmi recitirali gledališki igralci Rudi Kosmač, Ivo Ban, Polde Bibič, Štefka Drolc, Brane Ivanc, Boris Juh in Boris Kralj.

Ob boku Levstikovega tabora je zaživela tudi ideja o obnovitvi Trubarjeve domačije na Rašici, katere glavni pobudnik je bil Jože Javoršek.

Levstikov tabor v nedeljo, 27. septembra 1981 

Trubarjeva domačija | Levstikov tabor 1981
Množica na Levstikovi proslavi
Foto: Janez Pukšič, redakcija Dela. Last: Gregor Pucelj

Ob boku Levstikovega tabora je zaživela tudi ideja o obnovitvi Trubarjeve domačije na Rašici, katere glavni pobudnik je bil Jože Javoršek.


Stane Debeljak, Priprave na Levstikov tabor, 27.9.1981


Spomini na Levstikov tabor v letu 1981, 1994
Film in montaža: Niko Samsa
Besedilo: Andrej Perhaj