Galerija Skedenj, Trubarjeva domačija, oktober 2020

V četrtek, 8. oktobra je bila v galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji odprta likovna razstava umetnika Marjana Platovška z naslovom Slikar podobo na ogled postavi.

Marjan Platovšek se je rodil maja 1950 v Celju. Po strokovnem študiju vizualnih komunikacij je vseskozi razvijal svoj smisel za risbo, kompozicijo, barvitost in napredno oblikovalsko estetiko. 45 let aktivnega poklicnega delovanja je delal kot grafični oblikovalec na področju oblikovanja celostne grafične podobe, publikacij in odmevnih marketinških projektov, in to za območje celotne nekdanje Jugoslavije (ZOI Sarajevo, Jelovica, Sava Kranj, Jub, Podarim-dobim, Pokal Vitranc, Henkel Zlatorog, Mapetrol, Tobačna tovarna Ljubljana, Terme Čatež, Jugoton Zagreb).

Njegov likovni jezik odlikuje inovativna ustvarjalnost in moč sporočil, predvsem v njemu tako ljubih celostnih podobah. Izjemno pomemben je njegov oblikovalski opus v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je v komunikacijski prostor vnašal likovno kulturno omiko. Po upokojitvi, leta 2015, se je lotil ljubiteljskega slikarstva v slogu pop-artistične umetnosti. V tem obdobju je izdelal več kot 100 del, predvsem portretov, in sodeloval na več samostojnih razstavah doma in v tujini.

Ogenj ustvarjalnosti se je razplamtel v požar strasti. Pop Art je tehnika, ki mu je blizu. S slikanjem modulacije išče senco in svetlobo, koloristični portreti pa so nabiti z močnimi čustvi, nemirom in napetostjo. S polno predanostjo uresničuje svoj od narave prejeti dar.

Marjan Platovšek je s prvimi potezami čopiča ustvaril slavne svetovne popart ikone kot so Marilyn Monroe, Elvis Presley, John Lennon, Michael Jackson, Martin Luther King, Mohamed Ali in mnoge druge. Po nekakšnem uvajanju v tehniko slikanja, se je lotil naših, slovenskih prepoznavnih in predvsem njemu ljubih osebnosti: Borisa Cavazze, Jana Plestenjaka, Petra Prevca, Mitje Petkovška, Borisa Kobala, Ivanke Mežan, Gojmira Lešnjaka, Toneta Partljiča, Vlaste Nussdorfer, Cirila Zlobca, predsednika Pahorja, Karla Erjavca, Slavoja Žižka itd.

V zadnjem obdobju, ko se je udomačil in skoraj asimiliral v velikolaški deželi kulture – živi in dela v idiličnem okolju Škocjana pri Turjaku – , je pristopil k enemu od svojih »življenjskih projektov«: ustvarjanju cikla upodobitve »Velikanov slovenskega gledališča« - dobitnikov Borštnikovih prstanov, najelitnejši državni nagradi gledaliških ustvarjalcev od leta 1970 dalje.

Ustvaril bo zbirko 50-tih gledaliških portretov, ki bo dobila svoje stalno domovanje na Turjaškem gradu. Zbirka se bo iz leta v leto dopolnjevala in tako obogatila kulturne vsebine Turjaškega gradu.
Projekt izvaja v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom in SNG Maribor v okviru vsakoletnega Borštnikovega festivala.

K mecenstvu portretiranca, dobitnika Borštnikovega prstana, Poldeta Bibiča, ki je odigral vlogo Primoža Trubarja v nadaljevanki TV Slovenije, je pristopila tudi Občina Velike Lašče.
Razstava na Trubarjevi domačiji obsega torej portrete, izdelane v tehniki akrila na platnu, pri čemer se slikar zgleduje po Warholu kot tipičnem predstavniku pop art umetnostnega gibanja. Posvečena je 100. obletnici rojstva Laščana in slovenskega literata Jožeta Javorška. V ta namen je umetnik ustvaril tudi njegov portret.

Ogled virtualne razstave

360 razstava platovsek