Umetnost lepljenega stekla

Po večmesečnem premoru je bila v galeriji Skedenj med 16. aprilom in 1. junijem 2021 postavljena nova likovna razstava, razstava diplomirane slikarke Mojce Borko z naslovom Združitev.

Mojca Borko je vsakoletna udeleženka majskih likovnih srečanj Trubarjevi kraji, ki jih na Trubarjevi domačiji organizira KUD Primož Trubar Velike Lašče. Sicer pa je razstavljala tako v tujini (London, Pariz, Luksemburg) kot tudi v Sloveniji (Kluže, Piran, Ljubljana, Bovec itd.).

Mojca je najprej končala ekonomsko srednjo šolo in se zaposlila. Njena tiha želja po ustvarjanju pa jo je vodila k temu, da je pričela ob delu z izobraževanjem na Srednji oblikovni šoli v Ljubljani, kjer se je prvič srečala z risanjem in slikanjem. Nato je šolanje nadaljevala na Visoki šoli za risanje in slikanje, kjer so jo poučevali profesorji Silvester Plotajs Sicoe, Dare Birsa, Marko Butina, Mladen Jernejec, Huiqin Wang in drugi. Diplomirala je na temo vpliva barve na ljudi. Vsaka barva ima namreč svojo valovno dolžino, ki vpliva na nas.

Njena umetnost je nekaj posebnega. Mojca je namreč razvila svoj lasten postopek oblikovanja lepljenega stekla. Najprej je ustvarjala v tehniki vitraž, vendar je bila njena želja, da naredi v steklu preliv. Zato je razvila kompleksno tehniko preoblikovanja stekla z obsežno paleto raznolikih barvnih pigmentov, lepo uokvirjenega v les. Zelo rada kombinira in prepleta različne materiale (predvsem platno, steklo in les), kar se odraža tudi v ciklu na Trubarjevi domačiji. Materiali se združujejo in si podajajo roke, kot pravi sama. Razstava na Trubarjevi domačiji je obsegala več sklopov, in sicer akrilne in oljne slike na platnu, oblačke, gnezda in vitražne dekorativne izdelke. Vsi pa so tvorili edinstveno Združitev.

Mojca Borko Zdruzitev razstavaMojca Borko Zdruzitev spiralaMojca Borko Zdruzitev razstava2

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Odprtja likovne razstave žal nismo mogli izvesti v tradicionalni obliki, smo pa zato organizirali dve javni nedeljski vodstvi, na katerih je obiskovalce po svoji razstavi popeljala sama umetnica.
Mojca Borko Zdruzitev obiskovalciMojca med vodenjem po razstavi, foto: Tanja Gruden

V maju smo posneli tudi pogovor z umetnico o razstavi in njenem ustvarjanju. Z njo se je pogovarjala Helena Grebenc Gruden, posnetek pogovora pa si lahko pogledate v spodnjem prispevku.