Med novejšimi umetniškimi deli na domačiji je skulptura Sreča na otoku pred žago, ki simbolizira dva zaljubljenca.

Trubarjeva domačija | SrečaSteklena sreča Tadeje NemčekTrubarjeva domačija | SrečaOriginal skulptura Dragice KernJe umetniško delo Dragice Kern iz Pečkov, ki je skulpturo podarila Trubarjevi domačiji leta 2018 ob priložnosti likovne 36. likovne razstave Trubarjevi kraji. Skulptura je postala prepoznavni znak butičnih poročnih obredov na domačiji.

Umetnica Dragica Kern živi in ustvarja v svojem ateljeju v Pečkih. Umetniško znanje iz slikarstva in kiparstva je pridobivala v Likovno izobraževalnem centru Lice v Ribnici in na različnih likovnih tečajih. Sodeluje na številnih likovnih srečanjih in razstavah po Sloveniji, kot so npr. likovne kolonije ZDUS, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, na našem domačem vsakoletnem srečanju Trubarjevi kraji, spomladanskem srečanju na Gradežu pri Turjaku itd.

Konec lanskega leta sta se povezali dve umetnici, likovnica Dragica Kern in oblikovalka stekla Tadeja Nemček. Tadeja je Dragičino skulpturo prelila v steklo in  nastalo je čudovito poročno darilo za naše mladoporočence.

Tadeja Nemček ima svoj studio v Dvorski vasi pri Velikih Laščah. Ustvarja najrazličnejše dekorativne in umetniške izdelke iz taljenega stekla, ki so prave umetnine.